Päätalon jalanjäljillä

Helena ja Asko Karppinen saivat ajatuksen matkailuyrittäjäksi ryhtymisestä kirjailija-professori Kalle Päätalon tehtyä Suomessa tunnetuksi Taivalkosken kunnassa sijaitsevan Jokijärven kylän. Kalle Päätalo syntyi 11.11.1919 Jokijärvellä, jossa hän vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa. Toisen maailmansodan aikana hän oli sotatoimissa eri tehtävissä 5 vuoden ajan ja sodan päätyttyä jäi asumaan Tampereelle ja jossa hän asui elämänsä loppuajan. Kirjailija Kalle Päätalon ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1958. Kalle Päätalo kirjoitti yhteensä 39 kirjaa, joista 26 kirjaa hänen omasta elämästään. Taivalkosken osalta kirjoissa olevat paikkojen ja henkilöiden nimet ovat heidän omia nimiään ja kirjoittaessaan hän käytti Jokijärvellä käytettyä murretta. Kalle Päätalon tuotantoa luetaan Suomessa hyvin laajasti. Kirjojen perusteella tehdään lähihistoriaan ja murteeseen perustuvaa tutkimustyötä.  Lukijat haluavat tutustua Kalle Päätalon lapsuuden kotiin, joka toimii museona, sekä muutenkin Jokijärven kylään.

Vuodesta 1990

Jokijärvellä ei ollut matkailijoille palveluita ja siitä saimme ajatuksen perustaa yrityksen, joka tarjoaa matkailijoille ravintola, majoitus ja ohjelmapalveluja. 

Saija Oy on perustettu vuonna 1990 ja vuonna 1991 matkailuyrityksen rakennuksien rakennustyöt aloitettiin Jokijärven rantaan Saijanniemeen.  Halusimme Saijan olevan 1900 – luvun alkupuolen tyyliin tehdyn, kodinomaisen lomakartanon. 

Nimen tarina

Saija sana tulee saamenkielestä ja se tarkoittaa lepopaikkaa, kokoontumispaikkaa. Alueella on satoja vuosia sitten ollut saamelaista asutusta ja alueella on paljon saamenkielistä sanastoa. Suomalainen asutus on tullut lähinnä vesistöjä pitkin etelästä päin. Saijanniemessä on ollut 1700 – 1800 luvuilla ruotusotilaan talo, joka on ollut savupirtti. Meidän tullessa Saijanniemeen vanhoja rakennuksia ei enää ollut.

Asiakkaamme

1990 alussa asiakkaamme olivat etupäässä suomalaisia, jotka matkustivat yleensä ryhmissä ja tutustuivat alueeseen. Tarjosimme linja-autoryhmille ruokailuja, yöpymismahdollisuutta sekä opastuspalveluja.

Ajan saatossa meille tuli myös keskieurooppalaisia vieraita. Talvella he tekivät usein toisen yrittäjän järjestämiä koiravaljakkoretkiä ja me järjestimme ruokailun ja yöpymismahdollisuuden. Kun koiravaljakkoyrittäjä muutti meiltä pois ja myi koiransa, ostimme yhden valjakon, jonka kanssa opettelimme koiravaljakolla ajoa. Pikku hiljaa koiramäärä lisääntyi ja ryhdyimme itse myymään koiravaljakkoretkiä.

Nykyisin pääosa vieraistamme tulee Keski-Euroopasta. Edelleen päätuotteemme on koiravaljakkoretket. Teemme myös muita talveen painottuvia ohjelmapalveluja, kuten murtomaahiihtoa, lumikenkäilyä, moottorikelkkaretkiä, talvikalastusta.

Tällä hetkellä olemme lisäämässä kesän ja syksyn ohjelmapalveluja ulkomaalaisille asiakkaille. Kesän ohjelmia ovat erilaiset kanoottiretket, päiväretki vaeltaen kauniilla Simosen polulla, pyöräretket, marjojen kerääminen ja muut luonnossa tehtävät retket. Kesällä asiakkaamme saavat käydä katsomassa ja rapsuttelemassa koiriamme sekä käyttää koiria kävelyillä tai ottaa mieluisan koiran mukaan Simosenpolun vaellukselle.