Language

Tunnelmapaloja lähiruokaviikolta

ma 10. heinäkuuta 2017 09.04.00

Ai että! Upea viikko tapahtumineen takana. Alle on kerätty tunnelmia viikon varrelta.

Lomakartanomme ravintola hyödyntää ruoanvalmistuksessa mahdollisimman pitkälle lähialueen ruoka-aineita sekä villiruoka-aineksia. Saijassa vietettiin viime viikolla jo perinteeksi muodostunutta siihen liittyvää teemaviikkoa, joka huipentui perjantain ja lauantain lähiruokaillalliseen. Tapahtuma järjestettiin neljättä kertaa.

Viikkoon mahtui muutakin kuin ruokaelämyksiä. Se aloitettiin maanantaina täydellä tohinalla. Iijokisoutajat kokoontuivat viettämään juhlasoututapahtumansa aloitusta Saijassa saunan, ruokailun ja tanssin merkeissä. Matkanteko aloitettiin seuraavana aamuna Saijan rannasta. 

Ylläolevassa kuvassa valmistaudutaan lähtöön. Lähdön jälkeen Saijan porukkakin siirtyi ensimmäisen soutumatkan varrelle Hepokankaalle valmistelemaan tarjottavia nälkäisille soutajille. Tarjolla oli paistettuja muikkuja, makkaraa, leipää, kahvia ja munkkeja.

Keittiössämme kävi kova kuhina siitä lähtien, kun henkilökuntamme alkoi valmistautua loppuviikon illallisiin. Edellisvuosien tapaan se sai vahvistusta villiruoka-ammattilaisista muualta Suomesta. Villiruokamestari Jarmo Pitkänen studioravintola Tundrasta Kuusamosta on ollut joka vuosi järjestämässä tätä tapahtumaa. Hän edusti tämän perinteen jatkuvuutta. Tänä vuonna uusia tuulia toi helsinkiläisen villiruokaan erikoistuneen ravintola Juuren keittiötoimen johtaja Antti Ahokas kollegoineen. Uusia tuulia edusti niin ikään myös oma kokkimme Petri Lyytinen, joka on aloittanut Saijassa tämän vuoden toukokuussa. Petri on tehnyt pitkän uran pohjoisten makujen parissa työskennellen aiemmin pitkään mm. Saariselällä. Lisäksi keittiössämme hääri illallisten aikaan pari muutakin ammattitaitoista extraajaa. Koko köörille kuuluu iso kiitos siitä, että illallisemme onnistuivat loistavasti ja vieraat nauttivat tapahtumasta :)

Allaolevassa kuvassa huipputiimimme eli vasemmalta lukien ravintola Juuren Maija ja Antti Ahokas sekä Virve Räisänen ja Tundran Jarmo Pitkänen. Edessä oma kokkimme Petri.

 

Alla muutama kuvamakupala illalliselta. Alkupalana tarjottiin hiilikellarin kalaa eli kuusamolaista haukea, rahkajuustoa ja marinoitua porkkanaa. Keittona oli hienoa korvasienikeittoa, kuusamolaista muikunmätiä ja paahdettua luudintä.

Niitä seurasi maukas pääruoka taivalkoskelaisista raaka-aineista eli hitaasti kypsennettyä mehtäsonnin niskaa ja mehtäsonnimakkaraa, savukylkipuuroa, tillivoita ja maustekurkkua. Kuvattuna alla.

 

 

Jälkiruokana kokit kokosivat sellaisen annoksen mantelikakkua, mäntykinuskia, hillahyytelöä ja paahdettua valkosuklaata, joka taatusti jätti hienon kuvan verkkokalvoille ja hyvän maun suuhun. Niin kuin koko lähiruokaviikko meille Saijassa :)

Takaisin ajankohtaistasivulle

Facebook

Tilaa uutiskirje